Een nachtje in de cel, een echte wel te verstaan in een echte bajes, nou ja, voormalige bajes, behoort binnenkort tot de mogelijkheden voor de verwende reiziger, de vrolijke vakantievierder of gewoon de avonturiers die wel eens wat anders dan anders willen uitproberen. Vanaf augustus kunnen Amsterdammers (en overigen) één, twee of drie -wat je wilt- nachtjes doorbrengen in een van de torens van de voormalige Bijlmerbajes. Een bijzondere plek, zeg dat wel want in deze toren werden de tbs-ers opgesloten en waren de isoleercellen gevestigd. En nee het is niet het zoveelste slimme idee van een nog slimmere ondernemer maar een initiatief van “The Movement”, een beweging die zich het lot van vluchtelingen aantrekt en al succesvol met projecten bezig is op het Griekse eiland Lesbos. Gaat het daar om het samen met vluchtelingen opzetten van diverse kampen die niet alleen door de vluchtelingen zelf gebouwd worden maar ook door hen onderhouden, voor het pop-up hotel The Movement geldt eigenlijk hetzelfde.  De eigen verantwoordelijkheid en de dagelijkse werkzaamheden in deze nieuwe opzet maakt dat de mensen die hier uiteindelijk noodgedwongen naar toe zijn gevlucht, veel sneller een nieuwe start kunnen maken en werkervaring kunnen opdoen zodat ze straks makkelijker een betaalde baan zullen vinden. Je weer mens voelen is een basisbehoefte net als waardering en het gevoel nuttig te zijn.

De animo onder de vele vrijwilligers die meedoen is groot en vanuit de horeca is enthousiast gereageerd. Er is van alles al aangeboden en dat varieert van professionele begeleiding om mensen op te leiden als kok, in de bediening, huishoudelijke dienst enz. enz. tot en met het doneren van niet alleen geld maar ook goederen die nodig zijn om het hotel in te richten. Er zijn al diverse sponsors en er is een crowdfunding gestart waarbij je nu al een kamer kunt boeken.

Tevens kun je alle in’s en out’s via Facebook volgen op The Movement Hotel.

Het hotel begint met zo’n twintig kamers en wil later uitbreiden naar de bovenste verdiepingen tot 36 kamers. Het uitzicht daar is overweldigend. De kamers worden standaard ingericht met kleine extraatjes zoals slippers en een badjas. Er is een toilet en een fonteintje aanwezig maar de douches zijn op de gang. Voor ontbijt, lunch en diner is er op de begane grond een restaurant geopend.

Voorlopig heeft de gemeente het gebouw voor twee jaar beschikbaar gesteld. Het zou natuurlijk geweldig zijn als Amsterdammers op deze primeur net zo fantastisch reageren als indertijd met de oproep op Facebook voor vrijwilligers voor de toen net aangekomen vluchtelingen. Maar liefst 5000 reacties waren er toen. Zoveel kamers kunnen er nu niet geboekt worden dus wie het eerst komt heeft de hoofdprijs en kan later tegen kinderen en kleinkinderen vertellen dat pa en of moe een nachtje in de bajes hebben geslapen.