Op een zonnige doordeweekse dag afgelopen week fietste ik ‘s middags zo rond een uur of drie over de Oudezijds Voor- en later over de Achterburgwal en ving een glimp op van hoe leuk onze stad toch is met mooi weer. Gezellig druk, ik hoefde bijvoorbeeld mijn fietsbel nauwelijks te gebruiken. Nergens geschreeuw of joelende groepen (onvoorstelbaar bijna maar ik zag nauwelijks grote groepen) de terrassen zaten vol, op de wallenkanten lieten mensen hun benen boven het water bungelen, bootjes voeren geruisloos langs en je kon nog steeds de vogels horen. Later sprak ik een bewoner van het Oudekerksplein en die herkende dat. “Geen idee hoe dat komt maar wel prettig natuurlijk. Het gebeurt gewoon af en toe en toch hoeft er maar een motor met knallende uitlaatpijp langs te komen of tóch zo’n groepje joelende gasten en die idyllische sfeer is dan op slag verdwenen. Als ze die verdomde bankjes op het plein nou eens weghaalden dan zou het hier rond de Oude Kerk ook best af en toe wat stiller kunnen zijn.”

Een van de plekken waar je als centrumbewoner altijd wel zo’n idyllische sfeer kan beleven is de Hortus. Eenmaal binnen in de tuin hoor je de tram niet meer, geen autogeluiden dringen er door en de bezoekers die door het parkje lopen, praten bijna fluisterend alsof de weelderige natuur, die nu echt op z’n allermooist is, je eerbiedig laat zwijgen. De Hortus is een zeventiende-eeuwse botanische tuin en werd in opdracht van het gemeentebestuur aangelegd. Sinds 1638 huist de Hortus in de Plantage en is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Met z’n 1,2 hectare is het niet een grote tuin maar desondanks groeien hier wel zo’n 6000 planten. Er is een buitentuin en er zijn een aantal kassen. Via slingerende paadjes wandel je langs de perken die ieder getijde wel iets moois bieden. De kassen zijn verspreid over de hele locatie en bieden onderdak aan planten uit de woestijn, de subtropen en de tropen. In de monumentale Palmenkas waar ‘s winters de kuipplanten worden gestald is het vooral met wat kil weer heerlijk toeven en in de nieuwere Drieklimatenkas kan het nog behoorlijk warm zijn met de klamme vochtigheid van de regenwouden en even verderop de droge woestijnhitte.

Ook op het terras van de Orangerie is het goed toeven met mooi weer. Neem een boek mee, neem plaats onder een van de parasols, bestel een lekker drankje en je waant je ergens op een plek ver weg van de drukke stad. En het mooiste is natuurlijk dat je als je genoeg hebt van de stilte je met een paar stappen weer terug bent temidden van het stadsrumoer. Neem op weg naar huis een gezellig plantje mee voor op het balkon uit de Hortuswinkel als herinnering aan die heerlijke plek waar je zo dicht bij huis er toch even helemaal uit bent. “Moeten we vaker doen”, hoor ik zo vaak zeggen. Ja doen dus en als je vriend wordt van de Hortus kun je voor een luttel bedrag per jaar zo vaak je maar wilt. Stadspashouders betalen slechts één euro entree.

Voor openingstijden kijk op dehortus.nl. Op de site kun je ook zien hoe de Hortus met de jaargetijden mee verandert. De Hortus vind je op de Plantage Middenlaan 2A.