Om je een ongeluk te schrikken! Loop je een paar weken geleden op een zondagmiddag niets vermoedend over de Zeedijk. Je kijkt eens links, je kijkt eens rechts en dan plotseling valt je oog op de plek waar slagerij Vet hoort te zitten. Hoort te zitten ja, want het was leeg. Totaal leeg, van de kelder tot en met het plafond, de muren, alles was weg. Wat nu? Weer een nutella/ijs/wafel/pannenkoek/donutshop?

Gelukkig kon slager Huib Vet snel de situatie nader toelichten, er was slechts een verbouwing aan de gang. Pfffffft wat een opluchting. Slagerij Vet is een van die doorzetters die ook in de roerige jaren tachtig van de vorige eeuw vol bleef houden en dus niet weg te denken is van de Zeedijk.

“Was ook wel een keer tijd hoor”, vertelt de slager. “De laatste verbouwing was zo’n zeventien jaar geleden. Op zaterdag hebben we nog volop onze klanten geholpen en zondagmiddag om half zes was de hele zaak gestript.”

De winkel is dus echt tot op het bot verbouwd. Het resultaat is prachtig ook al lijkt het op eerste gezicht gewoon de slagerij zoals die altijd was. Maar alles is nieuw en fris en de toonbank is een stuk hoger dan de vorige zodat de riblapjes, de varkenshaasjes en de gekookte worst – om maar een paar van de diverse soorten vlees en vleeswaren te noemen – er op z’n voordeligst uitzien. Ook vertrouwd is het klantenbankje dat weer op dezelfde plek staat. “We hebben het helemaal zo gelaten zelfs geen verfje”. Dat bankje staat er al zolang als de winkel bestaat en dat is best lang.

In 1945 opende de grootvader van de huidige slager hier zijn slagerij. Het was maar een klein mannetje zodat de winkel al snel in de buurt bekend stond als het kleine slagertje. Ook toen zijn boomlange zoon en later zijn eveneens lange kleinzoon Huib de zaak overnam, bleef het nog lange tijd het kleine slagertje heten. Nu niet meer. De oude garde is of overleden of woont ergens anders. Ja tante Stien, trouwe klant van het eerste uur, die voorheen dagelijks vlees kwam halen en dan een kopje koffie nuttigde op het beroemde klantenbankje, komt nog wel eens langs op haar scoot-mobiel.

Ook net als voorheen is het spitsuur tussen de middag wanneer de broodjesklanten komen. Broodje Zeedijk is nog steeds favoriet maar ook hier is een enorme keus aan broodjes en beleg. En hoe mooi er ook verbouwd is, het blijft dringen en soms staan klanten zelfs buiten in de rij. Dat deert niemand want wachten op je beurt bij slagerij Vet is net het bijwonen van een stand-up comedian show. Er wordt dan ook veel gelachen en je kunt maar beter geen haast hebben. Dan moet je toch echt wat eerder komen.

Ze kunnen er weer even tegenaan met hun mooie zaak. Op naar de volgende zeventien jaar en ja, dan is het bereiken van 100 jaar nog maar een peulenschil.

 

(op de foto van links naar rechts Anja, Huib, Richelle en Rik)