Ruim acht jaar geleden kwam de eerste plattegrond/wegwijzer (toen nog Rondje Oude Stad) uit met zo’n dertig deelnemers of zoals directeur Ronald Zweserijn ze ‘t liefst noemt, partners. Het Rondje gaf een idee van de diversiteit aan winkels en horeca op de Zeedijk, de Nieuwmarkt, de Antoniebree, de Hoogstraten, de Oude Doelen- en Damstraat en weer terug naar de Zeedijk via de Warmoesstraat.

Het Rondje bleek een groot succes, zo groot dat er zich steeds meer partners aanmeldden waaronder ook ondernemers buiten het gebied zodat de naam de lading niet meer geheel dekte. Amsterdam Oude Stad werd de nieuwe naam en inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot een belangrijk toeristisch informatiecentrum waar niet alleen de plattegrond/wegwijzer de bezoekers wegwijs maakt in hartje Amsterdam maar ook een heel scala van uitstapjes en kleinschalige evenementen in de oude binnenstad worden aangeboden.

Tegenwoordig laten meer dan 120 partners op de website amsterdamoudestad.nl  hun kwaliteiten zien en om de saamhorigheid onder alle betrokkenen te benadrukken, organiseert Amsterdam Oude Stad twee keer per jaar een themamiddag die ingevuld wordt door één of meerdere partners.

Afgelopen week was er weer zo’n middag die deze keer werd gehouden in restaurant De Kroonprins op de Prins Hendrikkade en alles stond nu in het teken van de VOC. Na het eerste drankje in de Groote Swaen en de kennismaking met waardin Griet werd het gezelschap door kapitein Ronald naar zijn ‘schip’ gedirigeerd, een ruimte achterin het restaurant met het interieur van een oude driemaster. Onder luid gejoel werd daar de pubquiz gehouden met uiteraard hapjes en drankjes en als extraatje een glaasje ‘Roosje zonder doornen’ van likeurstoker Wynand Fockink. Het team van In de Waag won, maar alle deelnemers bleken een behoorlijk historisch besef te hebben van de stad. Naast de waardin van de Groote Swaen kwamen er nog een paar dames uit de VOC-tijd iets over hun leven vertellen. Al met al weer een geslaagde middag die afgesloten werd door kapitein Ronald die bekend staat om zijn befaamde speeches. Tot opluchting van velen hield hij het betrekkelijk kort deze keer.

Het VOC uitstapje is een samenwerkingsproject van Hans Dikker, de directeur van Prins Hendrik, en Ingrid Marsman van City Culture Tours. Ingrid, voor geen kleintje vervaard, doet al jarenlang historisch getinte tours door de oude binnenstad. Befaamd is haar Rembrandt-tour maar ook de VOC tour is een graag gewild uitje voor gezelschappen van 15 tot 50 personen. Het arrangement bestaat onder meer uit Oudhollandse lekkernijen, een jeneverproeverij, een viergangen diner in ‘het vooronder van het oude VOC schip’ en de verschijning van verschillende typetjes uit de VOC tijd met een klein lesje geschiedenis voor binnenlandse en buitenlandse bezoekers. Na dit lesje zal de VOC tijd nooit meer alleen een geschiedenis van uitsluitend mannen zijn.

(Kijk voor hier voor meer info over de VOC Tour)