Het unieke van café ‘t Mandje is niet alleen dat het met z’n 90-jarige bestaan ‘t oudste nog in bedrijf zijnde café op de Zeedijk is maar ook dat het nog steeds vanaf de oprichting door dezelfde familie wordt uitgebaat. Daarbij lijkt het interieur in al die jaren ook niet noemenswaardig veranderd en dat wat er veranderd is heeft te maken met de eisen die vandaag de dag aan het runnen van een horecagelegenheid gesteld worden.

Toen Bet van Beeren in 1927 haar café opende was dat het eerste openlijke homocafé in de stad (en het land) en het werd in de loop der jaren ook een van de bekendste. Vanaf dag één liep de tent als een trein. Het café werd bezocht door een ratjetoe aan bezoekers van pooiers en zeelui tot en met artiesten en provincialen. Ze kwamen niet alleen uit de stad maar vanuit het hele land en ook van daarbuiten. Dit was een van de weinige plekken waar homo’s en lesbiennes zichzelf konden zijn. Bet was een entertainer eerste klas. Als zij begon te vertellen hing het publiek aan haar lippen en terwijl het afknippen van de stropdas aanvankelijk een soort van straf was als je je niet gedroeg zoals Bet vond dat het moest, stonden later volwassen mannen te bedelen of Bet ook hun stropdas alsjeblieft wilde kortwieken. Alle afgeknipte stropdassen werden netjes aan het plafond gehangen.

Ook buiten het café om was Bet actief in de buurt. Ze organiseerde uitstapjes voor de oudjes en met luilak werd er voor de kinderen spelletjes voor de deur van ‘t Mandje gehouden en trakteerde ze de jeugd op warme luilakbollen. Ze was voor de duvel niet bang en werd door iedereen herkend als ze in een lange leren jas op haar motor door de stad reed. Niet voor niets werd ze de koningin van de Zeedijk genoemd. Een titel die later werd toegekend aan tante Aal.

Bet overleed in 1967 en werd opgevolgd door haar zus Greet die toen ook al jaren in het café werkte. De traditie van het afknippen van stropdassen werd ook onder haar voortgezet. In 1984 sloot Greet de deur van het café vanwege, zoals ze zei “de rottigheid op straat”. Jarenlang bleef ‘t Mandje gesloten tot verdriet van velen. De Zeedijk was inmiddels helemaal opgeknapt maar Greet dorst het toch niet meer aan.

Na haar overlijden werd het nog even spannend wat er met het al zo lang gesloten café zou gebeuren. Tot Diana, nichtje van de beide zussen, het café overnam. Sinds 29 april 2008 floreert ‘t Mandje weer als vanouds. Binnen lijkt er ogenschijnlijk niets veranderd inclusief de afgeknipte stropdassen die door Diana hoogstpersoonlijk stuk voor stuk zijn gewassen en gestreken om daarna opnieuw het plafond te sieren.

Vrijdag 24 februari wordt de verjaardag van café ´t Mandje uitbundig gevierd, laat dat maar aan Diana en haar medewerkers over. Om het extra feestelijk te maken wordt ‘s middags om half vier brug 210 over de Oudezijds Achterburgwal bij de Korte Stormsteeg met een kleine ceremonie officieel omgedoopt tot Bet van Beerenbrug. Een blijvende herinnering aan een markante vrouw die veel voor de homo-emancipatie betekend heeft.