“Duurzaam eten in een artistieke omgeving” is de slogan van Soep van Kana en daarmee is niets teveel gezegd. Sinds kort te vinden op de Oudezijds Voorburgwal 95 met een interieur waar menig restaurant de vingers voor zou aflikken want wat dat artistieke betreft is er niks teveel gezegd.

Als je de paar treetjes afdaalt naar het souterrain kom je anders dan verwacht in een vrolijke lichte wereld. Want de kleurige wanden die vol hangen met (eigen) kunstwerken en de smaakvolle in mozaïek uitgevoerde zitjes, doen eerder denken aan een Mexicaanse cantina dan aan een souterrain in hartje Amsterdam. Het is een initiatief van de Communitaire Gemeenschap Oudezijds 100 (net aan de overkant van de gracht) waar met vrienden en bekenden maanden aan is gewerkt. Zowel de mozaïeken banken als de kunstwerken komen uit eigen gelederen. Met de opening van Soep van Kana hopen zij een plek gecreëerd te hebben waar buurtbewoners en passanten zich thuis voelen en elkaar kunnen ontmoeten.

Duurzaam zijn ze zeker want de ingrediënten voor de soep komen van supermarkt Eko Placa en de markt. Groente die aan het eind van de dag overblijft en vroeger werd weggegooid maar waar eigenlijk helemaal niets aan mankeert. En als er dan eens wat minder mooie stukken aan zitten dan merk je daar in de soep helemaal niets van. Meestal lukt het wel om zo’n drie a vier soorten soep per dag te maken geheel afhankelijk natuurlijk van het aanbod. Bij de soep wordt brood geserveerd afkomstig van de firma Brood met filialen onder meer op de Zeedijk en de Albert Cuypstraat. Ook dit brood wordt aan het einde van de dag gratis beschikbaar gesteld.

De keuken wordt geheel gerund door vrijwilligers van Oudezijds 100. Mensen met wat zo mooi heet “afstand tot de arbeidsmarkt” die hier onder begeleiding van twee ervaren krachten werkervaring kunnen opdoen. Voor een flinke kom soep betaal je drie euro vijftig en voor een echt grote kom vijf euro. Soep van Kana is op donderdag en vrijdag geopend van ‘s middags half één tot ´s avonds half acht.

Op de overige dagen vinden hier muzieklessen voor vluchtelingen plaats en zijn dakloze jongeren bezig met kunst. De ruimte is ook uitermate geschikt om een feestje te geven. Voor inlichtingen kun je contact opnemen met Rosaliene Israël.

 

De woongemeenschap Oudezijds 100 bestaat uit mensen uit alle hoeken van de samenleving en is al vele jaren actief in de Amsterdamse binnenstad. Zij leven en werken vanuit het evangelie en bieden hulp en steun aan hen die in onze snelle en jachtige samenleving kopje onder dreigen te gaan. Daarbij letten ze niet op afkomst of religie. Zij zijn gevestigd op de Oudezijds Voorburgwal 100.