Het was gisteren steen en steenkoud en er stond een nare noordoosten wind. Geen dag om eens even gezellig bij elkaar op een brug in de Nieuwmarktbuurt te gaan staan. En toch stond er een brug helemaal vol met belangstellenden die er allemaal bij wilden zijn op het moment dat deze brug zijn officiële naam zou krijgen. Er waren toespraken van officiële personen waarin Geurt Brinkgreve, de naamgever van de brug, onder meer werd herinnerd als een beschaafd vechter, een markante Amsterdammer en de redder van vele monumenten in de binnenstad.

Geurt overleed in 2005 maar nog dag en dagelijks zijn de sporen van zijn jarenlange bemoeienis met de binnenstad zichtbaar. Wat denk je van het Pintohuis? Had er niet meer gestaan als Geurt zich niet met hand en tand tegen de sloop had verzet. Dankzij dit verzet ging daarom ook de geplande vierbaansweg dwars door de Nieuwmarktbuurt niet door. Alleen de Jodenbreestraat viel ten slachtoffer aan de sloopwoede van het toenmalige stadsbestuur in die woelige zestiger en zeventiger jaren. Geurt’s verzet tegen het gemeentelijke beleid van verkeersdoorbraken en cityvorming betekende in die dagen ook een omslag in de manier waarop men naar de historische binnenstad ging kijken. We kunnen het ons nu nauwelijks meer voorstellen dat er ooit plannen waren om de historische binnenstad op te offeren aan de auto met snelwegen die dwars door het oude stadshart zouden lopen.

Geurt was tevens initiatiefnemer en (mede)oprichter van diverse organisaties waaronder Stadsherstel en de Vereniging Vrienden Amsterdamse Binnenstad, kortweg VVAB.

Terecht dus dat de brug Krom Boomssloot over de Recht Boomssloot, die tot dan alleen bekend stond als brug nummer 296, de naam van deze markante voorvechter voor het behoud van onze historische binnenstad heeft gekregen. Zijn weduwe Sjuwke verrichtte de openingshandeling en onthulde trots het naambordje met daarop in duidelijke letters Geurt Brinkgrevebrug. Ook aan de andere kant is zo’n naambordje bevestigd, zodat er geen misverstand over de naam kan ontstaan, ongeacht van welke kant je de brug oploopt.