vuilnisHet huisvuil wordt op de Haarlemmerstraat en Dijk op maandag- en donderdagavond opgehaald tussen zes en acht uur. Vroeger stond daar alles door elkaar maar tegenwoordig worden huisvuil en karton gescheiden opgehaald. Mooi initiatief natuurlijk want dat karton kan gerecycled worden en alle beetjes helpen om onze wereld ietsje duurzamer te maken. Helaas niet minder ingewikkeld.

Vanaf het moment dat het stadsdeel besloot dat het huisvuil aan de onevenzijde van de straat geplaatst moest worden en het karton aan de evenzijde is het een zootje geworden. Hoewel de meeste winkeliers en bewoners zo langzamerhand wel weten hoe het werkt zijn er altijd lieden die onder stenen leven, lak hebben aan alles of gewoon te lui zijn om naar de overkant te lopen. Afgezien van het buiten de genoemde uren aangeboden huisvuil, blijven ook alle vuilniszakken die aan de evenzijde staan en alle kartonnen dozen aan de onevenzijde, staan. De vuilophalers hebben misschien wel de instructie om dat zo te laten, maar zo blijft het dweilen met de kraan open. Het is idioot om te zien hoe eerst de vuilnisophalers in een moordend tempo de vuilniszakken in de wagen gooien en de kartonnen dozen laten staan en aan de andere kant van de straat precies het omgekeerde. Even later komen de veegwagens die de straat spic en span proberen te krijgen en ondertussen stapelt het eerste vuil al weer op want zoals we allemaal wel weten, vuil trekt vuil aan.

Hou me ten goede, ik heb een enorme bewondering voor de mensen die het vuil op halen en de straat proberen schoon te houden. Het is zwaar werk maar de mannen van de reiniging hebben er vaak lol in. Hoe snel kun je de stapel vuil wegwerken en weer doorrijden. Het lijkt me voor hen ook frustrerend om te moeten toekijken dat al dat harde werken achter hun rug weer teniet gedaan wordt. De Haarlemmerstraat en Dijk worden heel regelmatig schoon gemaakt. Ik denk niet dat het stadsdeel daar meer aan kan doen. Wel aan handhaving want zolang mensen ongestraft hun vuil verkeerd en buiten de ophaaldagen en tijden buiten zetten zullen de aso’s onder ons gewoon doorgaan. Het is niet alleen in deze buurt zo. Overal in de stad gebeurt dit. Zelfs de grachtengordel heeft er last van. Misschien is het toch tijd om een andere manier van de stad schoonhouden in te voeren. Vroeger had je de straatveger die een eigen wijk had en zich daar ook verantwoordelijk voor voelde. Een wat eigentijdse versie moet toch mogelijk zijn.

(De foto is op dinsdagmorgen 8 november om 11.30 genomen. De kartonnen dozen stonden er toen al vanaf maandag 18.00 uur)