april-2011-club-2Het is alweer acht jaar geleden dat de eerste plattegrond ‘Rondje Oude Stad’ werd gepresenteerd om het Wallengebied en de straten daar omheen eens op een andere manier te presenteren. Niet alleen Red Light en coffeeshops maar ook zo’n tweehonderd aparte winkels, gezellige cafés, culinaire hot spots en tips voor een divers dagje uit in de oude stad.

Het team achter de plattegrond bouwde in de loop der jaren de plattegrond met steeds meer deelnemers uit en er verscheen een website. Rondje Oude Stad werd toen Amsterdam Oude Stad maar dat veranderde niets aan het oorspronkelijke idee om te laten zien hoe ongelooflijk divers de buurt is. Dat er door allerlei oorzaken leuke winkels verdwijnen, extreme huurverhogingen of geen opvolging bijvoorbeeld, waar dan onmiddellijk een steakhouse of ijs/wafelverkoop voor in de plaats komt, kun je Amsterdam Oude Stad niet aanrekenen en ook de vertrekkende ondernemer die zwicht voor hoge overnames zijn vrijgepleit sinds de overheid publiek bezit als voormalige politiebureaus aan de meest biedende verkoopt.

Zo’n één à twee keer per jaar organiseert Amsterdam Oude Stad een uitje voor de deelnemers aan de plattegrond. Dat kan van alles zijn en is voornamelijk bedoeld om de verschillende ondernemers met elkaar en elkaars bedrijf kennis te laten maken. Meestal staat zo’n middag in het teken van een thema en afgelopen week was dat fun op en rond de Dam met een bezoek aan vijf ondernemers die zich met de pretkant van het leven bezig houden. Wat ik heel erg verrassend vond, was dat mijn vooroordeel tegen bepaalde ondernemingen toch hier en daar werd bijgesteld. Zo merkte ik dat de gidsen van 360 Amsterdam wel degelijk weten waar ze het over hebben en dat ze het ook heel leuk vonden om van de gepokt en gemazelde toehoorders nog wat aanvullende informatie te krijgen.

Een bezoekje aan het proeflokaal van Wynand Fockink in de Pijlsteeg is altijd leuk. De mannen en vrouwen achter de lage toonbank weten veel over de geschiedenis van de al meer dan drie eeuwen bestaande distilleerderij waarna je allemaal even voorover moet buigen voor het eerste slokje uit het overvolle glaasje likeur. De ingang van de Koninklijke Industriële Groote Club op de Dam ziet er nog steeds voornaam uit. Ooit een exclusieve herensociëteit, maar nu ook toegankelijk voor dames. Iedereen kan op voordracht lid worden, wat je alleen al zou willen doen om wanneer je maar wilt dit prachtige gebouw uit 1872 met zijn schitterende inrichting binnen te kunnen lopen. Ook zijn er mogelijkheden om hier je verjaardagsfeestje of jubileum te vieren. Vandaar op naar de Eggertstraat achter de Nieuwe Kerk. Hier zit op 12 vierkante meter Museumfoto van Peter en Britt waar je als het Melkmeisje, het Meisje met de Parel, Rembrandt of de Prins van Oranje op de foto kunt. Binnenkort ook als Maarten of Oopjen en hoe tuttig dit ook klinkt, ik vond het eigenlijk best leuk en kan me goed voorstellen dat toeristen die eerder in de musea de originele portretten zagen, het geweldig spannend vinden om zichzelf als schilderij terug te zien op de foto. Tot slot naar Riply op de hoek van de Nes en de Dam. Ondertitel is Believe it or not en geloof me, net zo kitsch als je denkt dat het is. Het staat hier vol met rariteiten zoals de koe met drie neusgaten (sic). Geen zaak waar ik zomaar naar binnen zou gaan. En toch, op die vijf verdiepingen met ongelooflijk veel kitsch is het ook soms hilarisch en grappig. Een beetje Efteling is het wel.

Toerist in eigen stad. Een ervaring rijker.