rokinVan de week gaan we stemmen. Drie keer. Drie keer? Ja, drie keer. Natuurlijk de Provinciale Statenverkiezing, nog nooit zo belangrijk geleken sinds de Eerste Kamer een machtsfactor blijkt te zijn en de verkiezing van een nieuw Waterschapbestuur, zo mogelijk nog abstracter want wat doen die lui eigenlijk?

Maar goed, als je dan van het stemlokaal terug bent mag je nog een derde keer je stem uitbrengen; lekker makkelijk vanuit je luie stoel op jouw favoriete model fontein.

Al in 2001 heeft de Stichting Beelden&Fonteinen in de Amsterdamse Binnenstad het initiatief genomen om de Rode Loper van de stad, het bovengrondse tracé van de Noord-Zuidlijn dat loopt van Stationsplein tot aan WTC Zuid, te verfraaien met hier en daar een mooi beeldhouwwerk en fonteinen. Volgens de Stichting zou een stad met zoveel kunst binnen in musea best wel wat meer aandacht aan kunst buiten op straten en pleinen mogen besteden. De Stichting vond toen dat de herprofilering van de Rode Loper een uitgelezen moment was om, nu toch alles op de schop ging, hier maar te gaan beginnen.

Aanvankelijk bestond er bij de gemeente nogal wat weerstand tegen dit idee want de openbare ruimte moest immers schoon, leeg en heel zijn. Hét adagium jaren negentig vorige eeuw ingevoerd door toenmalig wethouder Guusje Terhorst. Door steeds maar aandacht te blijven vragen voor kunst op de Rode Loper en doordat in de loop der tijden inzichten over het openbare domein veranderden, heeft de Stichting het uiteindelijk voor elkaar gekregen dat ook de gemeente hier serieus naar ging kijken. Het Damrak moest vooral voor het grootste deel voetgangersgebied zijn maar op het Rokin zag men zeker wel mogelijkheden voor een fontein. En het moet gezegd, toen ze eenmaal voor het idee waren gewonnen, ging het projectbureau voortvarend aan de slag. Er is zelfs een heel plein voor in het leven geroepen, een voorheen afgelegen stuk Rokin, dat sowieso nieuw leven ingeblazen krijgt door onder meer de vestiging van boekhandel Scheltema en het Engelse warenhuis Marks & Spencer. Drie gerenommeerde Nederlandse kunstenaars kregen opdracht om een schetsontwerp te maken waaruit een adviescommissie een keuze zal maken om dat vervolgens voor te leggen aan B&W. Maar voor die tijd mag ook iedere Amsterdammer zijn stem uitbrengen. Op de site van de gemeente Amsterdam staan filmpjes van de schetsontwerpen en kun je een formulier invullen wie van de drie het volgens jou moet worden.

De gemeente heeft € 750.000,00 voor de fontein ter beschikking gesteld. Dat is niet genoeg als je een kunstwerk van hoogwaardige materialen wilt. De Stichting Beelden&Fonteinen in de Amsterdamse Binnenstad heeft het op zich genomen om het bedrijfsleven en particulieren uit te dagen om de fontein deels te sponsoren. Daartoe is een speciaal fonds opgericht.